ResponsAbility en duurzame inzetbaarheid

Ben jij verantwoordelijk voor duurzame inzetbaarheid?

Zorg je ervoor dat je aansluiting houdt op ontwikkelingen in het werk, maatschappij en bij jezelf? Dat je belangrijkste kapitaal van kennis, vaardigheden, persoonlijkheid en gezondheid wordt ontwikkeld of aangepast? Zodat uitval, minder productiviteit of ontslag wordt voorkomen en je inzetbaarheid en werkzekerheid wordt vergroot? Zo maar wat vragen…

Verantwoordelijkheid

Of je nu jong, oud, gezond, zwak, de baas, gewild of een uitstervend vak uitoefent…je krijgt vroeg of laat te maken met veranderingen in je inzetbaarheid. Wiens verantwoordelijkheid is het dan om verrassingen te voorkomen? Je medewerkers zelf, de baas of de HRM-afdeling?

Verantwoordelijkheid volgens Van Dale:

ver·ant·woor·de·lijk·heid (de; v; meervoud: verantwoordelijkheden) 
1 de plicht verantwoording af te leggen
2 grote zorg en toewijding die voor iets vereist zijn

Meestal hebben we het in organisaties bij verantwoordelijkheid over bovenstaande definitie. Je wilt als organisaties iets bereiken en hebt doelstellingen, werkprocessen, afspraken en bijbehorende verantwoordelijkheden belegd en wilt dat de “verantwoordelijken” dit met grote zorg en toewijding realiseren.

Zo zie je dat steeds meer professionele organisaties duurzame inzetbaarheid hoog op de agenda hebben staan, dit tot speerpunt maken en de verantwoordelijkheid verdelen over HRM en management en deze dit vervolgens bij de medewerker belegt en vertaalt in pop’s, ontwikkelplannen of anderszins.

En toch komt duurzame inzetbaarheid en het nemen van verantwoordelijkheid met name op de werkvloer onvoldoende uit de verf.

Herkenbaar?Download eBook

Verantwoordelijkheid is een van de sleutelwoorden bij het realiseren van duurzame inzetbaarheid (DI), althans, wanneer je het op een andere manier inzet dan je wellicht gewend bent.

De hoofdpersoon

Een goed beleid is natuurlijk belangrijk om dit thema goed van de grond te krijgen. En wat die verantwoordelijkheid betreft, blijkt dat het gros van de medewerkers echt wel beaamt dat de verantwoordelijkheid om nu en naar de toekomst inzetbaar te blijven bij hem of haar ligt. Tenminste, op het moment dat men weet wat DI werkelijk inhoudt en inziet dat het verder gaat dan ouderenbeleid, gezonde kantines, zieke collega’s of opleiding…

DI komt tot leven wanneer de hoofdpersoon in dit verhaal zijn of haar verantwoordelijkheid neemt…

…oftewel de medewerker

Dit kun je bereiken door vanuit een andere betekenis van verantwoordelijkheid aan de slag te gaan; ik noem dit ResponsAbility.

ResponsAbility

Nu moet je weten dat het woord responsAbility geen Engels woord is. Niet te verwarren met responsIbility, wat verantwoordelijkheid betekent.

Respons Ability vind ik persoonlijk een beter passende uitdrukking, omdat dit aangeeft waar het bij het nemen van verantwoordelijkheid over zou moeten gaan; het vermogen om in een situatie met een reactie te komen. Ieder zit in een ander situatie en heeft andere vermogens (competenties, ervaring en kennis) om verantwoordelijkheid voor zijn of haar duurzame inzetbaarheid te nemen.

Waar de een bijvoorbeeld reageert met het gaan volgen van een studie of het zoeken naar een werkplek met perspectief om zich toekomstbestendig te ontwikkelen (of ontzien), is voor een trouwe werknemer met 30 dienstjaren het flexibeler omgaan met verandering of het überhaupt nemen van initiatief een passende “respons ability”.

Wanneer je geen rekening houdt met de respons ability, is de stap te groot, blijven mensen afwachten of doen hooguit datgene wat wordt opgedragen en komen vooral diegene in actie die dit toch al van plan waren. Het mooie is dat wanneer je medewerkers faciliteert en wel op deze manier benadert, ze verantwoordelijkheid nemen en in actie komen.

Met grote of kleine stapjes.

Vliegwiel

Respons Ability is een van de ingrediënten bij het realiseren van duurzame inzetbaarheid op de werkvloer en vraagt een andere aanpak van managers en HRM. Een aanpak die gebaseerd is op het verkrijgen van inzicht en kennis om vanuit een persoonlijk perspectief te werken aan inzetbaarheid, zodat het vliegwiel naar duurzame inzetbaarheid met uitvoerbare acties op gang komt.

Omdat een blog te beperkt is om hier verder over uit te weiden, heb ik voor leidinggevenden en eenieder die met dit thema op de werkvloer aan de slag wil gaan een gratis te verkrijgen whitepaper geschreven.  Hier wordt dieper ingegaan op DI en de vertaling naar de werkvloer.

Hier kun je het whitepaper: Duurzame inzetbaarheid op de werkvloer gratis downloaden.

Veel inspiratie en succes met de implementatie toegewenst!

Met vriendelijke groet,

Patrick Kusters

Patrick Kusters
Directeur Human Resultancy
LinkedIn profiel