Andere houding op de werkvloer….hoe dan?

Interessant artikel in het financieel dagblad van 12 maart jl. over inzetbaarheid. Niet alleen qua inhoud, maar ook omdat dit onderwerp op deze manier de aandacht krijgt die het verdient. Het zou fijn zijn wanneer meer mensen bewust worden van het belang en de persoonlijke impact van duurzame inzetbaarheid.

Bedrijven en overheid kennen de feiten en ontwikkelingen op dit gebied al langer. Zij zien ook de prioriteit om hier mee aan de slag te gaan. En er kan nog zoveel beleid worden ontwikkeld, het gaat uiteindelijk om de medewerker en hoe deze hier mee om gaat. Of je nu directeur, manager of uitvoerend bezig bent. Om jou dus!

Houding

Zoals je in het artikel in het financieel dagblad kunt lezen, gaat het bij een succesvolle implementatie om een andere houding van werknemers. En toch lopen er nog weinig werknemers warm voor duurzame inzetbaarheid.

Is dat gek?

Nee, dat komt doordat we er niet mee bezig zijn…

Zou jij als lezer het in de gaten hebben wanneer het tijd wordt om de loopbaan koers te verleggen of aan je kennis, vaardigheden, persoonlijke ontwikkelpuntjes of gezondheid te werken zodat je ook op termijn aan de bak kunt blijven? En dat terwijl je het al druk genoeg hebt en je eigen baas vooral aandacht heeft voor de dagelijkse gang van zaken…

Kikker

Bij duurzame inzetbaarheid moet ik denken aan die kikker in de pan met koud water die aan het koken wordt gebracht. Het verhaal gaat dat de kikker door de traagheid van de temperatuurstijging blijft zitten en daardoor ongemerkt het loodje legt.

Nu wil ik niet beweren dat werknemers op kikkers lijken. Laat dat duidelijk zijn. Het is met name door de geleidelijkheid van persoonlijke veranderingen en de arbeidsmarkt om ons heen, de logische nadruk op het huidige werk en de onbekendheid met zinvolle stappen, die er voor zorgen dat we niet merken dat onze omgeving verandert. En je baas is er toch verantwoordelijk voor. Of niet?

Verantwoordelijk

In de gesprekken over wat nu eigenlijk duurzame inzetbaarheid is, blijkt dat er wel degelijk wordt beseft dat je als werknemer verantwoordelijk bent voor duurzame inzetbaarheid. Maar ook dat er tegelijkertijd wordt verwacht dat de werkgever hen daarbij faciliteert en stimuleert.

Hoe kun je nu als manager zorgen dat medewerkers verantwoordelijkheid (kunnen) nemen? En er een andere houding op de werkvloer komt?

Gratis whitepaper

Omdat een blog te beperkt is, heb ik voor managers en eenieder die met dit thema op de werkvloer aan de slag wil gaan, een zogenaamde whitepaper geschreven welke antwoord geeft op deze vragen. Hier kun je het whitepaper: Duurzame inzetbaarheid op de werkvloer gratis downloaden.

Veel inspiratie en succes met de implementatie!

Met vriendelijke groet,

Patrick Kusters

Patrick Kusters
Directeur Human Resultancy
LinkedIn profiel

Lees hier het volledige artikel in het financieel dagblad van 12 maart 2016