PAPEGAAI
Toen mijn zoon nog een klein zoontje was en we in de dierentuin liepen, kwamen we ook bij de papegaaien. Terwijl we daar stonden te kijken, vroeg mijn zoon ineens of er dan ook MAMEgaaien zijn… Daar moest ik aan denken toen ik deze bespiegeling zat te schrijven en mij afvroeg wat het tegenovergestelde van EIGENAARSCHAP is. Is dat slachtofferschap, afwachtendheid of reactiviteit? En toen viel dat mamegaai-muntje van mijn zoon en dacht ik aan ZIJDAARSCHAP.
ZIJDAARSCHAP
Alhoewel dit woord natuurlijk ook niet bestaat, ken je vast wel situaties met ZIJDAARSCHAP:
Zoals de situatie waar een klant komt binnenlopen, terwijl de receptioniste onverwacht is weggeroepen. En het bezoek bij de balie moet blijven wachten, terwijl een collega met “andere verantwoordelijkheden” de klant niet ziet staan. Dat is tenslotte de verantwoordelijkheid van ZIJDAAR.
Of een afdeling waar het duidelijk is dat het werk verandert en banen gaan verdwijnen. En de betrokken medewerkers dit zien als een probleem van de werkgever, van ZIJDAAR. Maar ook de werknemer die zich alleen in het werk ontwikkelt als de werkgever dit opdraagt, de wens van ZIJDAAR.
Bij ZIJDAARSCHAP wordt dan ook zelf geen verantwoordelijkheid genomen, maar vooral naar anderen gewezen of afgewacht op wat er moet gebeuren.
GEWONE VERANTWOORDELIJKHEID
Tussen ZIJDAARSCHAP en EIGENAARSCHAP in heb je verantwoordelijkheid.
Bij een “gewone verantwoordelijkheid” heb je vanuit je functie of portefeuille taken, KPI’s en andere doelstellingen waar je aan wilt of moet voldoen. Bij EIGENAARSCHAP komt daar een andere houding en bijbehorend gedrag bij. Een houding van iets verder kijken, een tandje erbij zetten en 1 plus 1 is 3.
Het verschil zit dan ook in een grotere betrokkenheid vanuit een persoonlijke motivatie. Een betrokkenheid die voelt alsof het om je privé-eigendom gaat. Bij duurzame inzetbaarheid is dit ook letterlijk je persoonlijke kapitaal. Mensen met EIGENAARSCHAP kijken verder dan hun “gewone verantwoordelijkheid” en zoeken verbinding op aanpalende terreinen waar ze in willen ontwikkelen en het verschil maken.
EIGENAARSCHAP
Duurzame inzetbaarheid vanuit EIGENAARSCHAP is de crux voor een cultuur van medewerkers waar duurzame inzetbaarheid “gewoon” is. Deze stap naar duurzame inzetbaarheid op de werkvloer noem ik ook wel duurzame inzetbaarheid 2.0
Met organisaties spreek ik over deze vorm van duurzame inzetbaarheid vanuit EIGENAARSCHAP en ondersteun ik management en groepen medewerkers bij deze omslag.
Veel duurzame inzetbaarheid vanuit eigenaarschap gewenst.
Met vriendelijke groet,
Patrick Kusters
Directeur Human Resultancy
www.human-resultancy.nl
Download hier het whitepaper met de visie en aanpak van Duurzame inzetbaarheid op de werkvloer