De manager heeft belangrijke invloed op de ontwikkeling van de duurzame inzetbaarheid binnen de organisatie.

Naast het op een authentieke wijze stimuleren en faciliteren van medewerkers, is de manager ook een belangrijke sparringspartner en informatiebron voor HRM.

Tenslotte is de manager vooral ook zelf werknemer met een eigen verantwoordelijkheid voor duurzame inzetbaarheid.

Dit artikel gaat over de ervaring van Trespa International BV met onze unieke  aanpak waarin deze belangen integraal worden verbonden.

Uniek door de mix van het creëren van een klimaat voor Duurzame Inzetbaarheid en Ontwikkeling als Managementteam.

Patrick Kusters, Human Resultancy

Trespa International B.V. is een toonaangevende innovator op het gebied van architectonische plaatmaterialen en heeft wereldwijd 12 vestigingen en 3 design centers. Het hoofdkantoor en productielocatie met 600 medewerkers is gevestigd in Weert.


Het managementteam Operations heeft het programma Managers en Duurzame Inzetbaarheid van Human Resultancy uitgevoerd.

Dit gebeurde onder begeleiding van Patrick Kusters.

Verderop staat een interview over hun ervaring met de aanpak van Human Resultancy.


Een integraal programma voor managers

Opgebouwd uit meerdere onderdelen

 • Kennisontwikkeling en management betrokkenheid voor Duurzame Inzetbaarheid vanuit eigenaarschap
 • Individuele ontwikkeling met zichtbare uitstraling naar de omgeving
 • Team als HRM sparringspartner voor input op het vlak van duurzame inzetbaarheid
 • Teambuilding met extern advies voor een wendbare organisatie

Vraag detailinformatie aan

Interview Trespa over Managers en Duurzame Inzetbaarheid

Enige tijd na afronding is aan de Operations Director en HR Manager Operations Trespa International BV gevraagd naar hun ervaring met het programma Managers en Duurzame Inzetbaarheid.

Beiden hebben ook zelf aan het programma deelgenomen.

Frank Vandecruys

Doordat we het programma met het managementteam hebben gedaan en het over de ontwikkeling van jezelf gaat, zijn we ook als team gegroeid. De opzet stimuleert jezelf om in de dialoog met je directe omgeving hier in de praktijk een vervolg aan te geven. Patrick leverde in zeer korte tijd added value naar mijzelf en het team.

Frank Vandecruys, Operations Director at Trespa International
 • q-iconHoe zou u het programma Managers en Duurzame Inzetbaarheid omschrijven?

  Het is een verrijkend en professioneel programma in hoe je als management met duurzame inzetbaarheid kunt omgaan en wat je van het individu mag verwachten. Het is goed doordacht en onderbouwd, laat de chemie in mijn team werken en bleek veel breder dan ik initieel in gedachten had. Duurzame inzetbaarheid begint bij elk individu in de organisatie. Als managementteam moet je goed kunnen kijken naar de behoefte van medewerkers rondom duurzame inzetbaarheid, om dit vervolgens te vertalen op een manier die maximaal in je organisatie rendeert.

 • q-iconWat typeert hierin de aanpak van Human Resultancy en begeleiding door Patrick Kusters

  De insteek van Patrick is breed en toch heel pragmatisch en effectief. Hij betrekt ons vanuit de verschillende dimensies en heeft een unieke werkwijze van in- en uitzoomen. Zo ging het van individueel via team naar organisatieniveau en vanuit de visie van onze organisatie naar een breder perspectief op de arbeidsmarkt. In de workshops en individuele gesprekken zelf beheerst hij de kunst om mensen relaxt te laten voelen, te raken en open te stellen. Hij geeft ons ruimte en luistert actief waardoor hij vragen stelt die zorgen voor reflectie. Wat zijn aanpak denk ik bijzonder maakt, is dat hij tegelijkertijd mij en mijn team op zo’n unieke manier weet te confronteren, dat je juist energie krijgt om er ook iets mee te doen. Patrick beheerst de kunst van head, heart en guts.

 • q-iconZou u dit programma aan andere organisaties aanbevelen?

  Ik zou het zeker aanbevelen. Omdat je als managementteam het inzicht krijgt om hier nu al een rol in te pakken en klein te beginnen. Het is een doordacht programma om mensen op een pragmatische manier in korte tijd mee te nemen in deze verandering.

Math Coppen

Het programma Managers en Duurzame Inzetbaarheid sprak met name aan, omdat we het vanuit HRM belangrijk vinden om samen met het managementteam met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Met dit programma werk je aan een basis van de manager zelf en als team, van waaruit we samen verder aan de slag zijn gegaan.

Math Coppen, HR Manager Operations bij Trespa Internationaal
 • q-iconHoe zou u het programma omschrijven?

  Als wij het over duurzame inzetbaarheid hebben, gaat het vaak over de medewerker op de werkvloer en het belang voor hen om hier mee bezig te zijn. En dit vinden we als Trespa ook belangrijk. Dit kan in onze visie echter alleen als het management ook een actieve rol op het gebied van duurzame inzetbaarheid heeft en medewerkers hierin kan faciliteren. Het is dan belangrijk dat het belang van duurzame inzetbaarheid door het management wordt onderschreven en hier bewust een bijdrage aan levert.
  Het programma Managers en Duurzame Inzetbaarheid van Human Resultancy heeft ervoor gezorgd dat het managementteam van de diverse aspecten rondom duurzame inzetbaarheid bewust is en er een basis ligt om als team hier verder mee aan de slag te gaan en via deze weg de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers te verbeteren.

 • q-iconWaarom is er vanuit HRM voor deze aanpak gekozen?

  Dit programma voor managers sprak met name aan, omdat we het vanuit HRM belangrijk vinden om samen met het managementteam met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. Met dit programma werk je aan een basis van de manager zelf en als team, van waaruit we samen verder aan de slag zijn gegaan. Human Resultancy viel op omdat ik weinig partijen heb gezien die op deze manier op onze visie aansluit en een concrete invulling geeft. Vaak gaat het bij dienstverleners nog over gezondheid of het invullen van formats of modellen, terwijl het in onze visie juist belangrijk is om de mensen ook echt zelf in dit proces mee te nemen. De aanpak is dan ook zo opgezet dat de managers als het ware in het onderwerp duurzame inzetbaarheid worden meegenomen, in plaats van dat ze gevraagd wordt om op basis van een format of model input te leveren.

 • q-iconZou u dit programma aanbevelen?

  Ja. Omdat de opzet van het programma ook inspeelt op de richting waarin je als organisatie heen wilt. In het algemeen is het programma een prima basis en startpunt om het management bewust te maken en actief te betrekken bij duurzame inzetbaarheid en het ontwikkelen van eigenaarschap. Waar ligt de verantwoordelijkheid als team? En vanuit deze basis begint het eigenlijk pas. Want het is de kunst om als HRM in de waan van dag zo’n belangrijk onderwerp op de agenda te krijgen en te houden. De inhoud is duidelijk en er is draagvlak vanuit het managementteam. Het is nu aan Trespa om met de nieuwe inzichten en kennis verder te gaan. Het zou mooi zijn wanneer Patrick vanuit zijn onafhankelijke positie ons in het verdere proces nog af en toe begeleidt. Door zo’n vinger aan de pols verzanden we niet in andere belangrijke dingen zaken en blijft er opvolging.

(onderdelen uit het interview met Trespa)

Patrick Kusters

Meer weten over de opzet van het programma of de mogelijkheden voor jouw organisatie?

Neem dan contact op of laat het via onderstaand formulier weten.

Patrick Kusters Human Resultancy | 06-20035909 | patrick@human-resultancy.nl

Ontvang

 • Het complete interview met Trespa
 • Informatie over het programma "Managers en duurzame inzetbaarheid"

Aanvraagformulier

Informatie over Human Resultancy

 Kerklaantje 4B - 6612 BB Nederasselt | 024-7611440 | 06-20035909 | info@human-resultancy.nl | KvK 17180675 | BTW NL001882750B59 | LinkedIn profiel Patrick Kusters