Wanneer je de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt volgt, lijkt het alsof de arbeidsmarkt de afgelopen jaren in een steeds snellere draaikolk terecht is gekomen. Er gebeurt zo veel en zo snel, dat het steeds belangrijker wordt dat werknemers vanuit eigen beweging het initiatief nemen om inzetbaar te blijven
Doordat er in die snelle veranderingen er ook hele beroepsgroepen dreigen te verdwijnen, moest ik denken aan het verhaal over de Luddieten.
In dit artikel staat het verhaal van de Luddieten en vertel ik over een pilot t.b.v. de inzetbaarheid van managementteams.
Veranderende vraag
Een van de ontwikkelingen die we zelf niet kunnen sturen, is de veranderende vraag naar beroepen en beroepsgroepen. Door een verminderde of veranderende vraag door globalisering en nieuwe technologieën zoals automatisering en robotisering.
Misschien ken je wel mensen die in zo’n risico beroep zitten of behoor je er zelf toe.
Wanneer iets kan worden geautomatiseerd, waarom zou het dan uiteindelijk niet gebeuren. Ondanks de desastreuze gevolgen voor grote groepen werkenden. Wijze mannen roepen dat er tot wel 40 procent van de huidige beroepen in de toekomst gaan verdwijnen en er nu nog onbekende beroepen verschijnen.
Kun jij je voorstellen hoe jouw beroepswereld er over tien jaar uitziet en op welke wijze je daar het beste in past?
Zo werk ik zelf nu 10 jaar als zelfstandig professional. Omdat ik het interessant vind en inzetbaar wil blijven, volg ik de ontwikkelingen rondom duurzame inzetbaarheid, onderhoud ik mijn netwerk door te informeren en kennis te delen en investeer ik in de ontwikkeling van kennis en nieuwe producten. En ook dan zul je te maken hebben met ontwikkelingen waar je geen invloed op hebt. Denk alleen al aan het onbedoelde effect op de markt-van-inhuur door de onrust rondom de opvolger van de VAR. Daar heb je op tijd mee te dealen.
Want je kunt je toch niet voorstellen dat je brodeloos wordt omdat er niemand meer op je zit te wachten? Je kunt het je bijna niet voorstellen. En waarom niet iedereen deze verantwoordelijkheid in actie weet om te zetten, heb je kunnen lezen in de bespiegeling over ResponsAbility
En dat deed mij dus denken aan het verhaal over de Luddieten.
Luddieten
De luddieten hebben dit soort verschuivingen al eens in extreme vorm meegemaakt.
Het vak van deze mensen verdween waar ze bij stonden en daarmee ook hun bron van inkomen en zekerheid.
Dit was in de tijd van de industriële revolutie, waarbij de nieuwe fabrieken met hun machines en andere productieprocessen veel boeren en ambachtslieden werkeloos maakten.
Als reactie op deze bedreiging kwamen er overal in Engeland mensen in verzet. Er ontstond een beweging die zich hard verzette tegen deze industriële vooruitgang met hun machines. Deze vooruitgang wilden ze stoppen.
Kun jij je voorstellen dat je de huidige ontwikkelingen kunt stoppen? En dat je met je beroepsgroep in verzet komt?
Dit verzet wel. En daar gingen ze ver in.
Zo werd ook het vak van de wever vervangen door nieuwe weefmachines, zoals je die ook op het plaatje ziet. Een van deze wevers werd echter zo boos, dat hij twee weefmachines vernielde en daardoor onbedoeld het symbool voor deze verzetsbeweging werd.
Deze wever heette namelijk Ned Ludd en werd de naamgever voor opstandelingen tegen de technologische vooruitgang, het Luddisme.
Het liep overigens niet zo goed af met deze Luddieten. Ze werden opgepakt, berecht een veelal naar Australië gedeporteerd.
Bakens verzetten
De Engelse regering was in die tijd niet bezig met duurzame inzetbaarheid en trad vooral hard op tegen de opstand van de Luddieten. Dat is nu wel anders.
Onze regering ziet namelijk het belang van het bijtijds de bakens te verzetten om daarmee een hoop persoonlijke ellende en negatieve economische effecten te voorkomen. En veel werkgevers maken ook werk van duurzame inzetbaarheid, waardoor er geleidelijk meer beweging komt. En daar waar het nog niet gebeurt of er een verdiepingsslag nodig is, stimuleert de regering ook komende maanden met de mogelijkheid van subsidies.
Want al is er vanuit HRM de nodige aandacht en beleid voor dit onderwerp, de medewerkers en direct leidinggevenden hebben vaak wel iets anders aan hun hoofd.
Hoe maak je dit dan tot iets waar je zelf mee aan de slag wilt? Aan die kant van duurzame inzetbaarheid draag ik met Human Resultancy graag mijn steentje bij.
Een steentje vanuit preventie, waarbij het er om gaat dat je het beste uit jezelf naar boven haalt op een manier die past bij je competenties, persoonlijkheid, gezondheid en een veranderende arbeidsmarkt. Zodat je niet afwacht, maar initiatieven onderneemt vanuit motivatie.
Manager, doe je mee?
Misschien ben je als leidinggevende wel benieuwd naar je eigen situatie op dit gebied. Het gebied van je arbeidsmarktpositie, potentie en perspectief naar de toekomst. En lijkt het je wel iets om hier met je collega managers mee aan de slag te gaan.
Dan heb ik iets interessants voor je.
Ik start de komende tijd namelijk met enkele organisaties die vanuit deze persoonlijke insteek met de inzetbaarheid van het managementteam aan de slag willen. Een beperkt aantal organisaties, omdat het een pilot onder bijzondere voorwaarden is. Waarbij bijvoorbeeld ook de mogelijkheid van ESF subsidie wordt meegenomen.
Zie jij het belang voor jezelf als manager, het team en het effect van hun houding op de werkvloer? Of ben je hier vanuit HRM mee bezig?
Meld je dan via onderstaand formulier, zodat ik je informatie stuur over deze pilot voor managementteams.
Interesse formulier
Ik ben voor mijn organisatie benieuwd naar je aanpak voor managementteams
Vermeld het mailadres waarop u de informatie wilt ontvangen
PS Ken je ook mensen in je netwerk die interesse zouden kunnen hebben voor dit artikel of pilot? Stuur hen dan dit bericht en zet je commentaar/like onder het artikel in LinkedIn.
Veel duurzame inzetbaarheid gewenst.
Met vriendelijke groet,
Patrick Kusters
Directeur Human Resultancy