Gelders Arbeidsmarkt Model

De huidige en steeds snellere veranderingen op de arbeidsmarkt vragen om nieuwe oplossingen. Innovatieve oplossingen die gebaseerd zijn op samenwerking tussen organisaties. Het Gelders Arbeidsmarkt Model is zo’n oplossing die mij erg aanspreekt omdat het gaat om duurzame inzetbaarheid en een raamwerk biedt op basis van waarden zonder dat het vastgeklonken zit in structuren.

Denken en doen

Waarden Die Werken

Werkgroep Pottenkijkers uit het boek “Waarden die werken” | ISBN 9789461261618

Het initiatief tot dit model is in 2013 door werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW) genomen, waarbij door deskundigen zoals Prof. dr. R. Muffels (hoogleraar arbeidsmarkt en sociale zekerheid) en Dr. A. H. de Lange (Lector Human Resource Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) is gewerkt aan de uitwerking van het Gelders Arbeidsmodel. Het model is dan ook een mix van kennis en inzichten vanuit de wetenschap en de praktijk, van denken en doen.

Duurzame inzetbaarheid

Het is een model dat los staat van sectoren en is bedoeld als raamwerk om de intersectorale arbeidsmarkt te flexibiliseren. Wanneer je als organisatie bezig bent met duurzame inzetbaarheid van het personeel en wilt anticiperen op de arbeidsmarkt van de toekomst, is het interessant om te verdiepen in dit Arbeidsmarktmodel. Een model is gestoeld op regionale samenwerking, goed werkgever- en werknemerschap, zelfregie en werkzekerheid boven baanzekerheid. Op www.geldersarbeidsmarktmodel.nl staat meer informatie.

Vertalen naar de praktijk

In 2015 is WZW een stap verder gegaan door het Gelders Arbeidsmarkt Model naar de praktijk te vertalen. Dit is gebeurd door met vernieuwingsgerichte vertegenwoordigers vanuit verschillende sectoren en organisaties in Nederland dit gedachtegoed verder uit te dragen en te vertalen naar uitgewerkte praktijk businesscases. Ook is er een boek over dit Arbeidsmarktmodel en de businesscases verschenen met de titel “Waarden die werken” met als subtitel “Bruggen slaan naar een flexibele arbeidsmarkt”.

Masterclass

Omdat dit onderwerp aansluit bij mijn ervaring en interesse in duurzame inzetbaarheid en intersectorale mobiliteit, heb ik ook deelgenomen aan een van de werkgroepen en de verschillende masterclasses gevolgd. Een leerzaam en intensief traject waarbij we als werkgroep een businesscase hebben uitgewerkt voor het opbouwen van een duurzame structuur om intersectorale mobiliteit handen en voeten te geven. Een praktische aanpak voor uitbouw van de huidige intersectorale matchtafels van WZW, waarmee over organisatie grenzen heen wordt gekeken en mobiliteit over de sectorgrenzen kan worden vormgegeven. Onze werkgroep heette dan ook niet voor niets de pottenkijkers (zie afbeelding)!

Vervolg in 2016

Dit jaar wordt er door WZW een vervolg geïnitieerd om met belangstellenden een vertaling van de businesscase naar de praktijk te geven. Wanneer jouw organisatie intersectorale mobiliteit en duurzame inzetbaarheid belangrijk vindt en aan deze vertaling een bijdrage wilt leveren, nodig ik u van harte uit om met WZW of mij contact op te nemen. Op deze pagina staan mijn contactgegevens.

Patrick Kusters
Directeur Human Resultancy

Uniek aanbod 1 feb