De houthakker

Duurzame inzetbaarheid gaat om alle medewerkers, of je nu tot een ‘bedreigde’ beroepsgroep behoort of zelf verantwoordelijk bent voor het personeelsbeleid. Dat het zowel over je ontwikkeling als ook je vermindering van toegevoegde waarde in een veranderende arbeidsmarkt gaat. Dat de mix van je opgebouwde kennis en vaardigheden, persoonlijkheid en gezondheid je inzetbaarheid op de arbeidsmarkt bepaalt en dat er stappen zijn die je zelf kunt nemen om je “arbeidsmarktwaarde” voor je huidige en mogelijk toekomstige werkgever te behouden

Maar ja, wie is er met zijn duurzame inzetbaarheid bezig? Wanneer je het druk hebt, je manager een beroep op je doet, er geen budget is om aan je toekomst te bouwen of dat je écht niet weet wat je dan kunt doen.

Dat doet mij denken aan een verhaaltje van Stephen Covey over de houthakker:

De houthakker

Het verhaal gaat over een man die in het bos wandelt en op een gegeven moment een houthakker aan het werk ziet. De houthakker is bezig om een boom om te zagen, terwijl hij zich al vloekend en tierend zich in het zweet werkt. “Wat is het probleem?”, vraagt de man. “Mijn zaag is bot en zaagt niet goed, tGratis whitepapererwijl ik vandaag nog drie bomen moet omzagen”, zei de houthakker. “Waarom slijp je de zaag dan niet?”, vroeg de man. “Omdat ik dan moet stoppen met zagen en mijn werk niet af krijg”, zei de houthakker, terwijl de man hem zichtbaar begon te irriteren. Tenslotte schudde de man zijn hoofd en liep verder terwijl de houthakker bleef doen wat hij altijd al deed.

Ik ben benieuwd wat dit verhaal vanuit de gedachte van inzetbaarheid in jouw organisatie of afdeling betekent.

De man in het bos

Wanneer je zelf management of HRM verantwoordelijkheid draagt, dan weet je waarschijnlijk wel waarom duurzame inzetbaarheid met stip in de HRM top 3 staat. Misschien herken je wel iets van die “man in het bos”, is er beleid en zoek je naar een praktische manier om medewerkers hier in verder te brengen. “Dat het op de werkvloer gaat leven”. Het besef en op een praktische manier stapsgewijs vergroten van inzicht en ontwikkeling levert meer op dan een drastische omscholing, boventalligheid of uitval.

De meeste medewerkers beseffen dat zij aan zet zijn. En dat er juist behoefte is aan een veilige omgeving met actuele arbeidsmarktkennis, persoonlijk advies en uitvoerbare acties. Zodat er verantwoordelijkheid voor duurzame inzetbaarheid kán worden genomen en medewerkers zelf een weg te vinden door het grillige bos van arbeidsmarkt, loopbaanpaden en persoonlijk ontwikkeling.

Sta je open voor kennis en inzichten om dit op jouw werkvloer te realiseren? Lees dan hier deze gratis whitepaper en zet de “zagen” op scherp.

 Patrick Kusters

 

Patrick Kusters
Directeur Human Resultancy

LinkedIn profiel